Is uw personeelsdossier AVG-proof?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die onder ander ter versterking en uitbreiding van de privacy rechten dient, is sinds 25 mei 2018 binnen de Europese Unie van kracht en vervangt in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Voor werkgevers impliceert de AVG meer plichten en dus meer verantwoordelijkheden. Aan het niet voldoen aan de AVG kunnen bovendien hoge boetes kleven. Nu de persoonsgegevens van werknemers doorgaans in een (digitaal) personeelsdossier worden opgeslagen en bijgehouden is het van belang om vast te stellen wanneer en welke persoonsgegevens er in een personeelsdossier mogen worden opgeslagen.

Om persoonsgegevens te mogen verwerken dient er conform de AVG allereerst sprake te zijn van een grondslag zoals bijvoorbeeld toestemming, uitvoering van een overeenkomst, een wettelijke verplichting, vitale belangen, een algemeen/gerechtvaardigd belang, dan wel doelbinding.

In de meeste gevallen betreft het een wettelijke plicht in het kader van bijvoorbeeld belastingen op basis waarvan werkgevers persoonsgegevens mogen opslaan. Ook worden persoonsgegevens veelal verwerkt ten behoeve van een gerechtvaardigd belang doormiddel van cameratoezicht en het plaatsen van gegevens van werknemers op de website van de werkgever.

Bijzondere persoonsgegevens zoals de politieke gezindheid van een werknemer en medische gegevens mogen echter niet verwerkt worden in een personeelsdossier. De personeelsgegevens mogen, indien er geen wettelijke bewaartermijnen van kracht is, overigens meestal tot twee jaar na uitdiensttreding worden bewaard.

Heeft u als werkgever of werknemer behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek in het kader van de AVG, neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Verrijn Stuartlaan 17
2288 EK Rijswijk
T. 070 – 221 04 14
E. info@projuristen.nl

Over

De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend.
(KvK: 61652938)

Social Media

Reviews

Suzan Ercan
Suzan Ercan
2024-04-15
Altijd helder en fijn contact gehad over de status van de zaak. Snelle en duidelijke communicatie waarmee ik ook duidelijke stappen heb kunnen zetten in een korte tijd! Hartelijk dank voor alle tijd en moeite!
Naoufal Zouitni
Naoufal Zouitni
2024-04-09
Goed bereikbaar en reageert ook snel. Denkt goed mee. Ook heel vriendelijk en respectvol. Al met al een hele prettige samenwerking gehad.
Amer Aarouach
Amer Aarouach
2023-09-14
Absoluut toppers op het gebied van Letselschade! Als particulier ben je vaak niet op de hoogte van welke rechten je allemaal hebt als het aankomt op een letselschade vergoeding. Deze partij levert uitstekend werk, denkt goed met je mee en houdt je constant op de hoogte van de ontwikkelingen.
Dennis Kok
Dennis Kok
2023-09-13
Mijn ervaringen met Pro Juristen zijn zeer positief. Ik was door mijn vriendin doorverwezen naar dit kantoor. Zij was heel goed geholpen met haar letselschade. Mijn ontslagzaak hebben ze voor mij gewonnen. Ik heb een mooie ontslagvergoeding meegekregen. De vaststellingsovereenkomst hebben zij ook voor mij opgesteld.
Ekrem
Ekrem
2023-08-16
Goed geholpen door Karim. Vanuit werk een vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen en deze met Karim bekeken. Eerlijk en transparant advies gekregen. Twijfel niet om aan de bel te trekken bij Projuristen, want zij zijn de specialisten op dit gebied.
Youness Azerkan
Youness Azerkan
2023-08-16
Ik ben heel goed geholpen om mijn Schade te verhalen, dankzij aan Pro Juristen. Na een ongeluk met de auto en lichaam klachten gehad, ben ik hier terecht voor mijn schade, de eind resultaat van mijn dossier was naar wens en ben ik mij tevreden, tenslotte wil ik iedereen adviseren om te vertrouwen op Pro Juristen, het is zeker geen spijt. Bedankt Karim voor het volgen en behandelen van mijn aanvraag.
Ben Ali
Ben Ali
2023-08-15
Geweldige ontvangst en afhandeling, en ze benaderen de zaak met alle verantwoordelijkheid
Miloud Achahbar
Miloud Achahbar
2023-08-15
Goede service en heel professioneel. Zeker een aanrader!!

Bekijk alle reviews

Powered by